آنچه کودکان هستند و میشوند، بی تردید محصول تایید و تکذیبی است که بر حسب آن الگوهای تایید شده را جذب و الگوهای رفتاری و خلقی مخدوش و معیوب را دفع میکنند. این تایید یا تکذیب از چند منبع حمایت میشود که قویترین و تاثیرگذارترین آنها به خصوص در سالهای اول رشد، خانواده و مراجع قدرت در آن هستند و متعاقب آن الگوهای تایید و تبلیغ شده از منبعی چون دوستان و آشنایان، محیط زندگی، هم محلیها و مدرسه و الگوهای تبلیغ شده اخلاقی و قواعد و قوانین اجتماعی است. اما چه چیز میتواند کودک را لوس، خودخواه، طلبکار و بیش از حد متعارف، متوقع کند؟ جواب در یک کلام؛ شیوههای تربیتی و آموزشی تایید شده در خانواده است
مقصر والدین هستنددوست داشتن بدون حد و مرز کودک و البته نمایش این حمایتهای عاطفی به کودک، او را فردی متوقع میسازد؛ فردی که ما به عنوان والد یا والدین به او یاد داده ایم هر چه بخواهد برایش مهیاست یا کمتر پیش میاید که نقدی بر عملکردهایش داشته باشیم یا حتی به خود جرات دهیم که او را از خستههایش محروم یا در مقابلش مقاومت کنیم. کودک چهار سالهای که بسیار لوس است و توقعات بی شمار دارد، محصول خود ماست چون ما در تمام طول در رشدی اش او را حمایت و پاداشهای کلانی نصیبش کرده ایم و در یک کلام خود ما او را متوقع سخته ایم، پس ما گناهکار هستیم نه کودک ما
پاداش و محرومیتاصل پاداش و محرومیت بنیاد تربیت است. رفتارهای شایسته و بایسته، رفتارهای منطبق با اصول تربیتی و آموزشی با پاداش شکل میگیرد و با همان پاداشها ادامه دار میشود و رفتارهای نابهنجار و نامتعارف، رفتارهای پرخاشگرانه و تخریبی و رفتارهای طلبکارانه و پر خشم، محصول پاداش همیشگی به همه رفتارهاست؛ چه رفتارهای درست و چه رفتارهای غلط؛ یعنی ما به کودکانمان مرزهای تشخیص بین رفتارهای درست و غلط را نیاموخته ایم و او هیچ محکی برای درست یا غلط بودن رفتارهای تولید شده اش ندارد.
مرجع قدرت را نشان دهیداگر به عنوان والد در مقابل هر رفتار متعارف و صحیح در انطباق با سن کودک به او پاداش دهید و او را تشویق کنید و در قبل پرخاشگری ها، جیغها و فریادهای کودکتان صبورانه او را مشمول محرومیت کنید، خود به خود کودک درمی یابد مرجع قدرتمندی وجود دارد که اگر اراده کند میتواند به او پاداش داده یا او را محروم کند.
این مراحل را انجام دهید• حداقل دو هفتهای را برای خود و فرزندتان به عنوان فرجه زمانی برای تغییر مدنظر قرار دهید، یعنی دو هفته جنگ و چالش بین والدین و کودک حداقل زمان برای تثبیت یک مجموع از الگوهای رفتاریست
• بگذارید زمان سپری شود تا در نهایت او با پرچم تسلیم و پذیرش قدرت شما از اتاقش خارج و به سوی شما بیاید، شما را بغل کرده یا طلب بخشش کند.
• برای شروع منتظر بمانید کودک شما چون همیشه خواستهای غیر متعارف را بیان کند، پس از آن قاطعانه با اجابت خواستههایش مخالفت کنید. از اینجاست که جنگ شما آغاز میشود؛ او جیغ میزند و گریه میکند... در این هنگام شما کودکتان را با تمام قدرت بغل کرده و به اتاقی برده و با تحکم(بدون فریاد) فرمان ماندن در اتاق را صادر کنید و بدون اینکه در را ببندید از اتاق خارج شوید. بی تردید او بی اعتنا به فرمان شما از اتاق خارج می شود و با بیرون آمدنش شما دیگر بار او را بغل کرده و به اتاق باز گردانید. استمرار این شرایط هم شما و هم کودکتان را خسته خواهد کرد اما شما نباید خستگیتان را آشکار کنید. در نهایت کودکتان تسلیم قدرت شما خواهد شد.
حسن عسگری – مشاور و روانشناس
سیب سبز- شماره 115
بدینوسیله درگذشت جناب آقای دکتر رضا مدرس فتحی از متخصصین پیشکسوت کودکان و ﭘﺪﺭ ﺩﻭﺳﺖ ﻋﺰﻳﺰﻣﺎﻥ ﺁﻗﺎﻱ ﺩﻛﺘﺮ ﻋﻠﻴﺮﺿﺎ ﻣﺪﺭﺱ ﻓﺘﺤﻲ(ﺩاﻧﺶ ﺁﻣﻮﺧﺘﻪ ﺩﻭﺭﻩ ﻧﻬﻢ) را به اطلاع همه سروران می رساند. امید است که مشی زندگی نامبرده برای همگان سرمشق قرار گیرد.
مراسم ختم آن مرحوم روز پنج شنبه مورخ 3دیماه 94 از ساعت 13 تا 14:30 در مسجد نور واقع در میدان فاطمی برگزار می گردد.
روحش شاد و یادش گرامی باد.